ISU SEMASA

Video: Lagi seorang ‘kluster kayangan’ kant0i tidak jalani kuarantin. Lokasi dia didedahkan

Baru baru ini kecoh di media sosial dimana seorang rakyat yang baru pulang dari luar negara dan sepatutnya dikuarantinkan di rumah telah ingkar arahan.

Perkara ini terjadi di waktu penularan C0VlD19 menunjukkan peningkatan mendadak.

Dengan penularan seorang rakyat yang tidak duduk dirumah dan boleh ‘bangga’ mengambil gambar ketika.

Gelagat itu dilakukan sambil menjamu selera di sebuah restoren telah mengundang kemaraahan netizen.

Menteri Ismail Sabri meluahkan rasa kecewa dengan individu tersebut dan ini arahan terbaru.

TIADA LAGI KUARANTIN DI RUMAH

Bermula Jumaat, rakyat Malaysia yang pulang dan warga asing yang memasuki negara akan ditempatkan di tempat kuarantin wajib Cov19 seperti yang dilaksanakan sebelum ini.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, susulan keputusan ini rakyat malaysia yang pulang ke tanah air tidak perlu melaksananakan swab test.

Ini kerana mereka secara automatik akan dikuarantin secara wajib.

Mereka yang dikuarantin selepas pulang dari luar negara harus menanggung kos kuarantin mereka sendiri.

Namun, bagi warga asing wajib melaksanakan swab test setibanya ke tanah air.

[LANGSUNG] Sidang media Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berhubung pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP)

[LANGSUNG] Sidang media Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berhubung pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP)#BHTV#METROTV#NSTTV

Posted by Berita Harian Online on Monday, July 20, 2020

Lagi seorang ‘kluster kayangan’ kant0i tidak jalani kuarantin

Baru sahaja Menteri Ismail Sabri umumkan bahawa semua rakyat baru pulang ke Malaysia tidak boleh dikuarantin di rumah.

Ini kerana baru baru ini tular di media sosial dimana seorang rakyat tempatan tidak mematuhi perintah kuarantin yang ditetapkan.

Tambah lagi seorang Kluster Kayangan buat hal

Jabatan Kesihatan Negeri Perak (JKNP) sedang mengesan wanita yang dipercayai melanggar arahan kuarantin.

Menerusi gambar viral di media sosial, wanita tersebut dilihat makan di sebuah restoran.

Sedangkan masih memakai wristband merah jambu daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Terbaru, viral pula gambar seorang lagi individu memakai wristband yang sama di tempat awam.

Lokasi Didedahkan

Video: Lagi seorang ‘kluster kayangan’ kant0i tidak jalani kuarantin. Lokasi dia didedahkan

Video: Lagi seorang ‘kluster kayangan’ kant0i tidak jalani kuarantin. Lokasi dia didedahkan

Di Twitter, seorang pengguna memuat naik gambar lelaki memakai wristband merah jambu berada di sebuah kopitiam di Desa Sri Hartamas.

Individu ini bertindak keluar dari tempat berkenaan kerana menyifatkan orang tidak bertanggungjawab sebegini degil dan tidak boleh ditegur.

Mohon ambil tindakan

Video: Lagi seorang ‘kluster kayangan’ kant0i tidak jalani kuarantin. Lokasi dia didedahkan

Orang ramai menggesa tindakan berat dikenakan kepada pelaku ini dengan segera.

Mereka tidak mahu kes semakin meningkat dari hari ke hari.

Perkara ini sepatutnya dipandang serius kerana melibatkan nyawa ramai.

Video: Lagi seorang ‘kluster kayangan’ kant0i tidak jalani kuarantin. Lokasi dia didedahkan

“Sekali lagi aku nak cakap yg aku dah report. Tak ada apa nak promote, semoga kes covid berkurangan di Malaysia ni, amin.

Tolong doakan aku sempat kurus sebelum raya haji”

Video: Lagi seorang ‘kluster kayangan’ kant0i tidak jalani kuarantin. Lokasi dia didedahkan

“Patut call polis then cakap kuat2 ‘hello pulis saya nak buat report ada mamat pakai gelang hospital pink kat kedai makan ni’. Bagi dia dengar gak”

Dipohon pihak KKMPutrajaya, KNJPM & PDRMsia mengambil tindakan ke atas individu COVID19 & pemilik kedai makanan ini.

Perkara ini dipandang serius selagi ada kes penularan yang tidak pernah habis & boleh mengancam nyawa orang sekeliling. Terima kasih.”

Sumber : Isaac Osman TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *